Новият опасен вирус Оропуче взе над 20 жертви в Европа. Сред

...
Новият опасен вирус Оропуче взе над 20 жертви в Европа. Сред
Коментари Харесай

Няма ваксина или лекарство за новия вирус Оропуче

Новият рисков вирус Оропуче взе над 20 жертви в Европа. Сред признаците на болестта са главоболие, гадене, повръщане и болки в мускулите и ставите. 

" Става въпрос за импортирани случаи в Европа, т.е. хора, които са се заразили в други страни - в Бразилия и Куба най-много. Оропуче е тропическо заболяване с екзотично име. Открит е в село с това име още през 1955 година Въпреки че до момента е имало повече от 30 огнища и повече от половин милиард случая, се оказва, че болестта към момента не е толкоз познато ", съобщи вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова.

Как се предава вирусът?

" Вирусът се предава от вектори, т.е. инсекти. Това са тип мушици, които се срещаt в Америка, само че не и у нас. Заболяването е публикувано в Южна Америка, главно наоколо до гористи региони. Наричат го вирус на ленивеца. По-различното е, че много интензивно се развива това огнище. Вирусът сподели, че може да се предава и в градски условия. Протича доброкачествено, макар че в 15% от случаите има данни и за кървене, инфектиране на основния мозък ", изясни вирусологът пред bgonair.

Може ли човек да се болести от различен човек?

" Няма данни за предаване от човек на човек. Това е успокоително. Няма данни комарите тук да могат да го придвижват. Иначе няма ваксина или характерно лекарство. Това са едни доста дребни мушици и могат да минат през мрежите за комари, не всички репеленти им работят. Много рядко се стига до съдбовен край. Основният въпрос е кое докара до неговата интензивност. От една страна това са климатичните промени, обезлесяването ", съобщи проф. Александрова.

По думите ѝ популацията в ендемичните региони би трябвало да бъде добре осведомено и да наблюдава разпространяването на вируса.

Случаите на маймунска шарка се усилват

" Маймунската шарка притегли съществено вниманието на експертите. Има два вида. Първият е този с по-висока смъртност. Вторият е с по-ниска. Прави усещане мощното засягане на децата. Ваксината срещу едра шарка защитавала и против маймунска шарка. Сега в отсъствието на едра шарка се популяризира маймунската шарка. Препоръките на СЗО са да бъдат имунизирани хората в риск, хората, били в контакт с заболели и хора, които пътуват в регионите с огнища ", сподели още проф. Александрова.

Относно наближаващите есенни и зимни месеци, вирусологът подсети, че е добре рисковите групи хора да си слагат ваксина.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР